Een bijzonder gebouw op een bijzondere locatie

over dit project
Terug naar
projecten
Missiehuis Hoorn

Wonen op een landgoed

  • Type werk Nieuwbouw woningen
  • Rol van De Nijs Ontwikkelend
  • Opdrachtgever De Nijs Participatie Hoorn B.V.
  • Architect Rudy Uytenhaak + partners Architecten
  • Status Gerealiseerd
  • Locatie Hoorn
  • Website www.missiehuishoorn.nl

In de jaren twintig van de vorige eeuw waren The Fathers of Mill Hill er van overtuigd dat Hoorn een uitstekende vestigingsplaats zou zijn. Een goed centrum voor de inzameling van giften, allerlei benodigdheden lagen binnen handbereik en er waren goede medische voorzieningen. Tot op de dag van vandaag is het Missiehuis goed gelegen aan de A7.

Het Missiehuis is gebouwd in 1928 in de traditie van de late Amsterdamse School. Het is gelegen in het Blauwe berggebied van de gemeente Hoorn. Landschapsarchitect Copijn maakte een plan voor de tuinen met als missie het bereiken van een ecologische balans tussen mens, plant en dier.

De gevelpanelen van gekantelde baksteen, met de reliëfzijde naar voren, zijn een knipoog naar het metselwerk van het Missiehuis.

Missiehuis Hoorn

Wonen in het groen

Waar het Missiehuis in zijn massa is opgebouwd uit een hoofdgebouw geflankeerd door twee zijvleugels (kerk en zusterhuis) en een Carré-vormig blok rond de binnenplaats, is de maat en schaal van de vier nieuwe woongebouwen veel kleiner. Tussen twee langwerpige woongebouwen (c.a. 30 woningen) die de ‘achtertuin’ van het missiehuis flankeren ontstaat een woonpark waarin nog twee vierkante villa achtige gebouwen (een lage met c.a. 10 en een hogere met c.a. 20 woningen) zijn gelegen.

Qua beleving ontstaan er daardoor steeds andere perspectieven. Architect, Rudy Uytenhaak, beoogde comfortabele appartementen, waarin binnen en buiten ruim samenkomen. De gevelpanelen van gekantelde baksteen, met de reliëfzijde naar voren, zijn een knipoog naar het metselwerk van het Missiehuis.

Missiehuis Hoorn

Duurzaam en We Drive Solar project

De woonblokken zijn gasloos opgeleverd. Zonnepanelen en warmtepompen verwarmen, verkoelen en voorzien in warm water, alles energieneutraal.

We Drive Solar
Op het parkeerterrein van Landgoed Missiehuis zijn twee Tesla’s van We Drive Solar beschikbaar gesteld voor de bewoners en omwonenden. De bewoners kunnen zowel korte ritten in de buurt als lange ritten door heel Nederland en daar buiten maken met deze auto’s.

Meer projecten

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info