en

Waarom De Nijs?

Uitvoerder Niek ging na de havo-opleiding direct aan de slag bij bouwbedrijf De Nijs en is sindsdien nooit meer weggegaan. Via het Estex sneltraject groeide hij binnen een paar jaar door naar uitvoerder. We spreken hem over zijn toekomst bij De Nijs, de rol van innovatie in zijn werk en trots zijn.
 
Vertel eens: wat doet een uitvoerder bij De Nijs?
“Ik ben inmiddels bijna 11 jaar werkzaam bij de Nijs. Als uitvoerder ben ik verantwoordelijk voor de hele bouw: mensen aansturen, planning en budgetten behalen, veiligheid. Leider zijn van de bouw is een brede functie. Je zit achter je bureau, maar je vliegt ook naar buiten: veiligheid reguleren, kwaliteit beheren, checken of alles in details goed gaat. Dus echt kwaliteit waarborgen. Administratie, urenverantwoording, bonnen, bestellingen doen. Noem maar op.”
 
Hoe ben je daar terecht gekomen?
“Tijdens de eerste maanden van mijn hbo-studie kwam ik erachter dat ik veel liever in de praktijk aan de slag ging. Via het Estex sneltraject kon ik binnen vijf jaar uitvoerder worden in plaats van acht jaar. Vanuit hen kreeg ik een keuze voorgeschoteld: BAM of De Nijs. De Nijs sprak me het meest aan door zijn spraakmakende, complexe bouwwerken. Een familiebedrijf met een eigen timmerfabriek. Nu zijn we elf jaar verder en ben ik nog steeds blij met die keuze.
 
Tijdens mijn eerste klus leerde ik al zelfstandig timmeren. Elke klus was voor mij een stapje omhoog. Tijdens de klus daarna werd ik al meer voorman. Van voorman groeide ik door naar assistent uitvoerder en daarna uitvoerder. En ik ga nu naar hoofd uitvoerder. Zo is iedere klus bijzonder, omdat ze allemaal bijdragen aan mijn ontwikkeling. Ieder half jaar bespreken we mijn toekomst bij De Nijs. Je krijgt wel de ruimte om aan te geven wat je nodig hebt. Je moet dan wel assertief genoeg zijn om zelf met voorstellen komen. Dat heb je zelf in de hand. “
 
Welke rol speelt innovatie en milieuverantwoordelijk bouwen in jouw werk?
“Je bent veel bezig met efficiënt en duurzaam bouwen. Zo scheiden we zoveel mogelijk afval. Het is aan de uitvoerder om dat bij te houden. Ook bouwen we volgens het BIM model. Vier mensen zijn continu bezig met innovatie. Er wordt tijd geïnvesteerd om de processen van uitvoerders naar een hoger niveau te tillen met zaken zoals LEAN, BIM, hardware, computers met touch screen, iPads, tekenprogramma’s. Mijn volgende klus wordt paperless: geen tekeningen, geen printers. Niks. Een leuke uitdaging, dat maakt het interessant.”
 
“Je kunt echt vrijheid nemen en je eigen manier van werken toepassen terwijl je bouwt aan mooie, complexe projecten. Daar kun je trots op zijn.”

Wat zou je nieuwe collega’s meegeven over werken bij De Nijs?
“Je kunt echt vrijheid nemen en je eigen manier van werken toepassen terwijl je bouwt aan mooie, complexe projecten. Daar kun je trots op zijn. Samen ben je verantwoordelijk voor een bouwwerk, dus je bent veel tijd kwijt om iedereen op één lijn te krijgen. Ik haal daar voldoening uit. En als dat – om wat voor reden dan ook – even niet lukt, is het een uitdaging om het alsnog voor elkaar te krijgen. Je moet wel een doorzetter zijn: je moet het leuk vinden om echt een uitdaging aan te gaan. En je krijgt echt de kans om je te ontwikkelen bij De Nijs. En uiteindelijk staat het er toch maar: je zet echt fysiek iets neer. Als ik ergens langs fiets, denk ik: “Daar heb ik aan meegewerkt.”               
Schermafbeelding_2018_11_12_om_12.33.37.png