en

Waarom De Nijs?

Bas Dekker (41) werkt al 14 jaar bij bouwbedrijf De Nijs als timmerman en assistent uitvoerder. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader, die ruim veertig jaar als uitvoerder werkte bij De Nijs. “In 2003 liep ik het kantoor binnen en vijf minuten later had ik de baan.” Acht jaar lang werkte Bas bij een klein bouwbedrijf als timmerman. Daar leerde hij de fijnere kneepjes van het vak: van kleine aanbouwtjes tot dakkapellen. Deze kennis en vakkundigheid komen nu goed van pas bij de complexe projecten van De Nijs. We gaan met hem in gesprek over timmeren bij De Nijs, trots zijn en uitdagingen.
 
Wat doe je precies bij De Nijs?
“In 2003 begon ik bij De Nijs als timmerman. Een poosje later ging de uitvoerder op vakantie en heb ik zijn taken overgenomen. “Zo, dit gaat wel goed zo. Ik ga alvast door!”, dacht ik. De Nijs is het soort bedrijf dat ziet waar je goed in bent. En daar kun je dan in doorgroeien. Intussen ben ik timmerman, leermeester en assistent-uitvoerder. Ik heb eigenlijk vanaf dag één alle vrijheid gekregen.
 
Sommige mensen hebben liever duidelijke opdrachten, maar ik maak ze liever zelf. Ik hou van uitdagend werk, problemen zelf kunnen oplossen. Een probleem is pas echt een probleem als ik het niet kan oplossen. Die instelling wordt hier heel erg gewaardeerd.”
 
Kun je iets vertellen over De Nijs als bedrijf?
“De mensen zijn nuchter en recht door zee. Altijd al geweest. Ik klopte veertien jaar geleden aan en kon zo beginnen. Die vrijheid en manier van omgaan met de mensen vind ik belangrijk. Je kunt aangeven waar je behoefte aan hebt. Er wordt ook nog altijd met je meegedacht. En mijn collega’s zijn loyaal; een hele hoop mensen zit hier al 40 jaar. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Als het je niet bevalt blijf je niet 40 jaar hangen, toch? De baas kent je bij naam. Dat is denk ik wel uniek voor zo’n groot bedrijf.”
 
“Vrijheid is voor mij heel belangrijk. Sommige mensen hebben liever opdrachten, ik maak ze liever zelf. Ik hou van uitdagend werk, problemen oplossen.”
 
Waar haal je voldoening uit?
“We zijn nu de Pontsteiger aan het bouwen, een hoogstaand project in Amsterdam. Het is heel leuk om zo’n project vanaf de begane grond tot de toren op te bouwen. Natuurlijk heb ik af en toe behoefte aan afwisseling. Tijdens het bouwen van 245 woningen moet je zorgen dat het leuk blijft. Dan ga ik een dagje timmeren en bloei ik weer helemaal op.”
 
En hoe zit het met scholing?
“Je moet overal diploma’s voor op zak hebben. We vinden het belangrijk dat daar tijd voor vrij wordt gemaakt. Ik heb inmiddels alle nodige diploma’s behaald en nu leid ik zelf mensen op tot timmerman. Leerlingen moeten ook tentamens doen. Het is belangrijk in de gaten te houden dat iemand doorgroeit. Als je daarvoor een plek moet creëren waarin iemand tussendoor kan studeren, dan doe je dat.”
 
“Mijn collega’s zijn loyaal; een hele hoop mensen zit hier al 40 jaar. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Als het je niet bevalt blijf je niet 40 jaar hangen, toch?”
 
Waar ben je trots op?
“Het Dam Depot was een klein klusje, daar ben ik nog altijd trots op. En op de opslag voor oude films voor het EYE Filmmuseum ben ik ook erg trots. Dat heb ik allemaal zelf gemaatvoerd. Ik heb mezelf daar veel ontwikkeld, want ik werd echt in het diepe gegooid. Op de Pontsteiger ben ik ook erg trots. Logisch ook: als je ergens 2.5 jaar zit, maak je zoveel mee. Die trotsheid voel je wel bij De Nijs. Sommige collega’s hebben zelfs een foto van het pand als Whatsapp profielfoto.”
 
Wat zou je jouw nieuwe collega’s willen meegeven?
“Niet teveel “ja-knikken” en je eigen mening durven geven. Je moet je eigen draai geven aan je eigen werk, dat wordt gewaardeerd. Er zijn veel leermeesters en je kunt goede opleidingen volgen. Je krijgt de mogelijkheid om het rustig te leren. En ook heel belangrijk: er wordt goed om je gezondheid en veiligheid gedacht. Dat staat echt op de eerste plaats.”
 
Wil jij timmerman worden bij De Nijs? Wij zijn op zoek! Klik hier voor de vacature.          
Schermafbeelding_2018_11_12_om_12.32.49.png