Sem Dekker: “Ik voel bij De Nijs geen hiërarchische structuur”
Terug naarvacatures
“Mijn eerste ervaring bij De Nijs was in 2017. Ik liep toen stage als assistent uitvoerder voor mijn opleiding HBO Bouwkunde. Ik werd ingezet op het project Witte Kool in Sint Maarten. Een project van veertien eengezinswoningen, dat ik meemaakte van halverwege de ruwbouw tot aan de oplevering. Toen werden de opleverpunten nog vastgelegd in SnagStream. Tegenwoordig gebruiken we Dalux, een telefoon app waarin je duizenden tekeningen beschikbaar kunt stellen voor het bouwplaatspersoneel. Veel eenvoudiger dan al die geprinte tekeningen!”
“Nadat ik in Alkmaar mijn opleiding aan Hogeschool InHolland had afgemaakt, ben ik in dienst gekomen bij De Nijs. Dat is nu twee jaar geleden. Voor mij lag dat voor de hand, ook omdat ik mijn hele leven al in Warmenhuizen woon. Ik ken het bedrijf en de mensen die er werken. Ik begon in de werkvoorbereiding bij Kavel O bij station Amsterdam Sloterdijk, en daar heb ik nu net mijn laatste dag gehad.”
“Kavel O is een groot nieuwbouwproject met 167 woningen, verdeeld over drie gebouwen met drie verschillende ontwerpen. Ik kon dat allemaal van begint tot het eind meemaken. De fundering, de ruwbouw, de afbouw… Dat is een hele mooie start van je loopbaan, want je ziet alle faseringen een keer langskomen. Eigenlijk was ik een soort vliegende keep voor alle drie de gebouwen. Ik hielp daar waar nodig en daarnaast hield ik me bezig met het inrichten van Dalux. Alle tekeningen die goedgekeurd waren voor de uitvoering, zette ik meteen in onze nieuwe digitale tekenkast.”
QR-codes
“Voorheen ging er een stempel definitief op en dan ging de tekening in de kast van de uitvoerder. Maar nu staat alles in die app die beschikbaar is op ieders telefoon of tablet. Met gebruik van tekstherkenning kan ik ook digitale 2D tekeningen aan elkaar linken. Zo kun je op de plattegrond bijvoorbeeld een link aanmaken naar de bouwnummers. Ook kunnen we de kopersoptielijsten linken vanaf de plattegronden. Zo kunnen onderaannemers meteen zien wat de wensen van de kopers zijn en of de elektricien bijvoorbeeld een wandcontactdoos anders moet plaatsen. Van elke tekening kunnen we een QR-code maken. Als je die dan scant met de app, is meteen duidelijk wat er bij die woning moet gebeuren.”
“Doordat alles inzichtelijk is gemaakt in die app loop je ook al een beetje vooruit op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die op 1 januari 2024 van kracht wordt. In deze app kunnen we in keurings- en controleplannen precies vastleggen hoe het gebouw gemaakt is. Ik ben op dit onderwerp afgestudeerd, dus ik vind het heel interessant om er op deze manier mee verder te gaan.”
Jong professional
“Wat ik heel goed vind van De Nijs is het Jong Professional Program. Iedereen die hier als assistent binnenkomt, komt in dat programma. Een traject waarin je je, samen met leeftijdgenoten, verder ontwikkelt. Daar haal je bijvoorbeeld ook je aannemersvakdiploma. Officieel had ik dat al vanwege mijn opleiding, maar je leert altijd extra dingen. Het traject wordt begeleid door een externe docent. En je leert ook meteen een leuke groep collega’s kennen op wie je weer eens terug kunt vallen als je bijvoorbeeld zelf een keer vastloopt.”
“Verder heeft De Nijs het Kennisplein waar alle werkvoorbereiders één keer per week bij elkaar komen. Dan zit je dus met de werkvoorbereiders van allerlei projecten door elkaar en kun je je bevindingen delen. Dat is bijzonder leerzaam. Ook hier leer je weer mensen buiten je bouwteam kennen, wat altijd handig is voor als je in de toekomst eens met elkaar op een project terecht komt.”
Calculatie
“In principe ben je drie jaar assistent en dan gaan ze kijken of je zelfstandig werkvoorbereider kunt worden. Ik ga nu een traject van zes tot acht weken bij de afdeling Calculatie. Als werkvoorbereider ben je vaak bezig met documenten die van de afdeling Calculatie komen. Om te checken of er goed wordt ingekocht, dat er niks vergeten is en of ergens een goede prijs voor staat. De komende periode ben ik dus aan een calculator gekoppeld die mij gaat leren hoe een begroting tot stand komt, hoe je hem leest, hoe je offertes kunt vergelijken, enzovoort. Dit lijkt mij een hele goeie stap. Wie weet, is calculatie wel mijn dingetje en kijk ik of ik er kan blijven. Maar ook als dat niet zo is, is het goed om dit een keer mee te maken en er ongetwijfeld veel van te leren.”
“Ik zou De Nijs zeker aanraden als werkgever. Toen ik hier binnen kwam, voelde ik totaal geen hiërarchische cultuur. Iemand met een hogere functie voelt zich hier niet beter. Mensen luisteren naar je en je bent meteen onderdeel van het bouwteam. Echt een familiebedrijf, heel prettig met goeie collega’s!”