Rob van Langen: “We vragen bijna nooit meer gas aan voor een keet”

Rob van Langen: “We vragen bijna nooit meer gas aan voor een keet” Terug naar
vacatures

“Sinds tien jaar werk ik bij De Nijs. Daarvoor werkte ik bij Mulder Obdam, de laatste jaren als werkvoorbereider. Maar Mulder ging helaas failliet. Ik heb toen verschillende open sollicitatiebrieven geschreven. De Nijs haakte er al snel op in. Ze waren op zoek naar iemand die verstand had van bouwplaatsen en van tekeningen. Nou, die kennis had ik inmiddels wel opgedaan. En sindsdien werk ik bij de Materieeldienst van De Nijs in Schoorldam.”

 

“Materieel is iets anders dan materiaal. Materiaal daar bouw je mee, zoals bijvoorbeeld beton, hout en prefab elementen. En materieel zijn de hulpmiddelen die je nodig hebt om mee te bouwen. Van bouwhekken, torenkranen en bouwliften tot en met keet, beveiliging en toegangscontrole. Maar ook bouwaansluitingen zoals elektriciteit, water en riolering. Wij verzorgen zeg maar de hele inrichting van de bouwplaats. Per project kijken we wat er nodig is en maken we, samen met het bouwbureau, een plan.

 

Schottenkeet

We hebben schottenketen en keten die bestaan uit units. De keuze hangt af van de grootte van het project en het projectteam. De meeste projecten beginnen klein, maar bij sommige projecten kunnen er in de piektijd wel eens tweehonderd mensen tegelijk rondlopen op de bouw. Daar moet je dan dus de voorzieningen voor regelen, inclusief toiletten en schaftruimtes. Voor grote langdurende projecten werken we vaak met schottenketen. Die bestaan uit schotten van elk een meter breed die je aan elkaar kunt koppelen.
Zowel de units als de schottenketen staan in opslag bij Algeco (voorheen Buko). Op basis van de wensen van het projectteam bereiden zij de schottenketen of units voor en bouwen zij ze op. Vervolgens verhuren wij de keet aan het projectteam.

 

Duurzame keet

Ik ben sinds een tijdje lid van de MVO commissie (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, red.) en zit ook in de werkgroep Emissievrije bouwplaats. We zijn nu al een paar jaar druk bezig om de schottenketen te verduurzamen. Zo laten we voorzetwanden maken in onze eigen timmerfabriek. Enkel glas wordt dubbel glas, alle verlichting wordt led verlichting en de lichtschakelaars vervangen we door bewegingsmelders.
Een andere nieuwe stap is dat nu bijna alle bouwplaatsinrichtingen draaien zonder gas. Voorheen vroegen we automatisch gas aan bij het inrichten van een bouwplaats. Maar nu proberen we zoveel mogelijk alles op bouwstroom te laten draaien.  Pas hebben we bij drie projecten in Amsterdam kWh-tussenmeters in de schottenketen geplaatst. Bij Eiland 6, bij project Podiumbuurt Kavel B en bij Overhoeks Kavel D. Zo kunnen we het theoretische kWh verbruik van een schottenkeet meten en dan kun je dus kijken waar je nog op kunt sturen. Want van het gas af is één, maar wat is vervolgens het werkelijke elektra verbruik in een schottenkeet? Daar gaan we nu dus achter komen.”

 

Opleiden

“In die tien jaar dat ik hier werk, heb ik mijn draai wel gevonden. Ik leid inmiddels ook mensen op en dat vind ik ontzettend leuk om te doen. Op school leer je tekeningen maken maar hoe het zit met het aanvragen van bouwaansluitingen dat leer je niet. Net als het nadenken over de inzet van bijvoorbeeld torenkranen. Dan moet je zoveel dingen afwegen. Dat mag ik nu overbrengen aan jonge medewerkers. Erg leuk, want ik leer ook een heleboel van hen. Zij zijn bijvoorbeeld een stuk verder in het 3D-tekenen. Zo kun je elkaar helpen. Mooi om te zien dat ze dan al na één of anderhalf jaar zelf een project kunnen coördineren.”

“Ik zou De Nijs zeker aanraden als werkgever. Ik kwam van het ene familiebedrijf terecht in het andere en ik merk dat dat ontzettend goed bevalt. Vooral de korte lijnen en het feit dat iedereen elkaar kent. Hoewel dit inmiddels een behoorlijk groot bedrijf is, zul je hier nooit een nummer worden.”

 

 

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info