Rob Duinmeijer, bedrijfsleider

Rob Duinmeijer, bedrijfsleider Terug naar
vacatures

‘Mooie projecten en leuke collega’s’

Rob Duinmeijer studeerde in 2007 af in Bouwmanagement aan de HTS in Amsterdam. Vervolgens ging hij twee jaar naar Australië, waar hij zijn vrouw ontmoette. Ze trouwden en kwamen terug naar Nederland. In juni 2009 startte Rob bij M.J. De Nijs. Daar had hij tijdens zijn studie stage gelopen. “Ze belden of ik interesse had in een baan. Ik wilde graag ervaring opdoen en ik heb hier altijd mijn weg kunnen vinden. Mooie projecten en leuke collega’s.”

 

Particuliere bouw

“In 2012 ging een collega bij De Nijs Castricum in de VUT en maakte ik de overstap naar werkvoorbereiding in de particuliere bouw. Die functie is de afgelopen jaren veranderd. Dezelfde taken, maar anders verdeeld: minder specifieke werkvoorbereiding, meer nadruk op begeleiding op de werken zelf. Dat komt doordat de klant verwacht dat je snel start met het werk. Maandag bellen is soms al dinsdag starten, dus dan deed ik mijn werk ter plaatse.”

 

Meubelmakerszoon

“Tegenwoordig werk ik als bedrijfsleider voor De Nijs Castricum. In mijn functie sta ik steeds verder van de eigenlijke bouw af. Dat vind ik wel eens jammer, want als zoon van een meubelmaker heb ik altijd graag met mijn handen gewerkt. Ik ben bij De Nijs dan ook niet voor niets ooit begonnen met timmeren in de fundering. Ik wil nog jaren blijven werken bij De Nijs. Ook in andere functies. Er valt nog een hoop te leren. De bouw vernieuwt voortdurend.”

 

Krappe arbeidsmarkt

“De Nijs is niets zonder vaklieden. Dat is meteen ook de uitdaging, want in zijn algemeenheid zijn nieuwe, jonge vaklieden op dit moment moeilijk te vinden. Gelukkig hebben we er nog genoeg in dienst of huren we ze in. Vooral de markt voor allrounders is krap. Vaklieden die nodig zijn voor villabouw, particuliere projecten en kleinschalige utiliteit.” 

“Er zijn genoeg specialisten, maar die moet je niet vragen iets anders te doen dan waar ze specialist in zijn. En ik denk dat het voor hen bovendien, vanwege de drukte, langzamerhand heel moeilijk wordt om de kwaliteit te bereiken die ze nastreven. Het gevolg is dat wij er niet meer zomaar van vanuit mogen gaan dat het werk gebeurt zoals we willen. Daarom moeten we vaker en strenger controleren.”

 

Van elkaar leren

“Er komen gelukkig nog steeds jongeren binnen bij De Nijs, maar als geheel vergrijst het personeelsbestand. “De oudere garde heeft soms nog wat moeite om die moderne tools in hun voordeel te gebruiken. Toch moet er uiteindelijk iemand met een hamer of een zaag aan de gang, en dat kunnen ze als geen ander. Kortom: we kunnen en moeten alles mooi digitaal voorbereiden, maar dan moet het toch nog in het echt gemaakt worden. Vakmanschap bepaalt óók de kwaliteit van het eindproduct. Als de jonge en de oude garde van elkaar leren, helpt dat iedereen verder.”

 

Goed communiceren

“Hoe help je die vaklieden binnen de mogelijkheden optimaal te functioneren? Goed communiceren: zorgen dat ze precies weten wat er moet gebeuren. Moderne digitale hulpstukken als Whatsapp en Snagstream helpen daar enorm bij. Je kunt het voorleggen met beeldmateriaal, dat is ideaal. Lean werken helpt ook. We hebben alles onderverdeeld in rode en groene acties. Groen is wat de klant ziet als meerwaarde en rood is wat nodig is om dat te maken. Het houtje moet op de goede plek.”

 

‘Toch moet er uiteindelijk iemand met een hamer of een zaag aan de gang’

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info