Rick Jong, projectcoördinator Bouwbureau

Rick Jong, projectcoördinator Bouwbureau Terug naar
vacatures

‘Grondstoffen één keer delven en altijd blijven gebruiken. Dan is de cirkel rond.’

 

Rick Jong werkt sinds juni 2015 in vaste dienst bij De Nijs. Hij begon als stagiair MBO in 2010. Na MBO duaal volgde HBO duaal. In totaal combineerde Rick vijf jaar lang werken en leren; eerst anderhalf jaar in de uitvoering, daarna drieënhalf in de werkvoorbereiding en inmiddels dus alweer meer dan vijf jaar in vaste dienst.

 

Zijn huidige functie is projectcoördinator op het Bouwbureau van De Nijs. Het Bouwbureau is binnen het Bedrijfsbureau verantwoordelijk voor de bouwtechnische kant. Sinds kort maakt Rick bovendien deel uit van de MVO-commissie van De Nijs.

 

Slopen wordt demonteren

Rick heeft vanuit die commissie zijn pijlen gericht op circulair bouwen. “Ik ben nu bezig met meerdere projecten waar we dat doen, waaronder Slachthuisterrein in Haarlem en Vondeltuin, een paviljoen in het Vondelpark.” Slopen is straks op dergelijke projecten geen slopen meer, maar netjes demonteren. “Bij alle gebouwonderdelen onderzoeken we of we ze kunnen inzetten, hergebruiken. Ook bij inkoop van nieuw materiaal kijken we hoe het in de cyclus terecht komt en wat we er later ooit nog mee kunnen. Op die projecten komen depots waar we materialen kunnen neerleggen. Uiteindelijk willen we grondstoffen voor één keer delven en voor altijd blijven gebruiken. Dan is de cirkel rond.”

 

Haalbaarheid

Om dat allemaal goed te kunnen doen, zijn ook slimme bouwsystemen nodig. Gebouwdelen zodanig prefabriceren dat ze gemakkelijk demonteerbaar zijn. “Over dergelijke dingen denken we na. Dat vind ik heel leuk om te doen. Soms ook een beetje spannend, want je moet het wel technisch en financieel haalbaar kunnen maken. In mijn rol ben ik betrokken vanaf het eerste schetsontwerp tot de start van de bouw, dus ik kan echt helpen het verschil te maken.”

 

Rentmeester

In 2050 wil Nederland een circulaire economie zijn. “Dan moeten we nu wel serieus aan de slag. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Een bijzondere gedachte: in 2050 ben ik nog steeds aan het werk. Tegen die tijd gaat weer een nieuwe generatie aan de slag. Die nemen dan wellicht het ‘rentmeesterschap’ over om te zorgen dat ook hún kinderen een leefbare wereld tot hun beschikking hebben.”

 

‘Je moet het wel technisch en financieel haalbaar kunnen maken’

 

 

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info