Niels Groot: “ Als BIM regisseur ben ik vaak met meer dingen bezig dan wordt gedacht.”

Niels Groot: “ Als BIM regisseur ben ik vaak met meer dingen bezig dan wordt gedacht.” Terug naar
vacatures

 De focus ligt voor mij op de I van BIM, wat voluit staat voor Building Information Management. BIM is namelijk veel meer dan de 3D-modellen waarmee het geassocieerd wordt. Het gaat om de informatie die erin zit,

“Werken met BIM is een enorme optimalisatie als je het vergelijkt met de tijd waarin we alleen maar 2D hadden. Toch is BIM maar een deel van alle informatie die nodig is bij het ontwikkelen van een bouwwerk. Zo zullen ook 2D-tekeningen gewoon nodig blijven. Het mooie van BIM is dat je dingen duidelijk krijgt, die vroeger grijs gebied bleven. Dan probeerde je dat in je hoofd zelf een beetje in 3D in te vullen, maar dat deed iedereen natuurlijk net even anders. Met BIM haal je die ruimte voor eigen interpretatie weg.

Eigenlijk heeft iedereen weer andere informatie nodig en in verschillende vormen, om zijn of haar werk te kunnen doen. De architect, de timmerman, de werkvoorbereider, het zijn allemaal schakels in het proces en met iedereen moet je kijken of er een tekening nodig is, een 3D-model, een berekening, een werkplan of een combinatie van die dingen.”

 

Affiniteit

“Ik ben negen jaar geleden bij De Nijs begonnen als assistent werkvoorbereider BIM. De vraag was of het mij leuk leek om meer te halen uit de mogelijkheden op dat gebied en ik had daar wel affiniteit mee. In die periode heb ik eigenlijk vooral geleerd dat alles draait om het maken van goede afspraken. En ook de werkelijke meerwaarde van 3D-modellen heb ik toen ontdekt. Vervolgens ben ik op een project gaan werken en ben ik steeds meer de afzonderlijke functies gaan helpen met afstemmen, zoals de architect, constructeur, enzovoort. Wie heeft wat nodig en op welk moment en op welk niveau, dat is steeds de vraag waar het om draait. Uiteindelijk ben ik met die kennis, samen met een collega, alle teams langs gegaan om ze te helpen bij het gebruik van de software.

 

Op sectorniveau

“Want we zijn dus ook druk bezig op het niveau van de bouwsector als geheel. De Nijs is niet het enige bouwbedrijf dat zich op dit gebied ontwikkelt. En dan is het slim om te kijken of je bepaalde dingen op dezelfde manier kunt aanpakken. Het is natuurlijk fijn voor bijvoorbeeld een architect als hij zijn werk niet voor elk bedrijf anders moet benaderen. Dat hij met dezelfde aanpak aan de slag kan voor BAM, Dura Vermeer, De Nijs of welk ander bedrijf dan ook. Vandaar dat we een samenwerkingsgroep zijn gestart om kennis en ervaring uit te wisselen. Vroeger dacht je, ook in de bouw, dat je als bedrijf het ei van Columbus had en dat ging je natuurlijk niet met anderen delen. Maar die tijd is voorbij. Zelf zit ik ook helemaal niet zo in elkaar. Ik merk dat mijn generatie veel meer geneigd is om kennis juist te delen. En mijn ervaring is: ik deel één ding en krijg er minstens vijf voor terug. Je kunt op deze manier ook met elkaar afspreken dat het ene bedrijf verder onderzoek doet op het ene gebied en het andere bedrijf weer iets anders onderzoekt. Vervolgens deel je de ervaringen. Dat scheelt een hoop tijd en energie.”

 

Werken met studenten

“Een ander belangrijk onderdeel van mijn functie is het werken met studenten. Zo hebben we samen met de Hogeschool van Amsterdam (HVA) en enkele andere bedrijven een verdiepende minor ontwikkeld. Studenten in het derde of vierde jaar kunnen dan tien weken proefdraaien in de rol van BIM coördinator op een project. Zo zien wij waar onze toekomstige werknemers voor worden opgeleid en tegelijkertijd kunnen de studenten ervaren in hoeverre hun opleiding aansluit bij de praktijk. Tegelijkertijd brengen ze ook veel kennis in. Veel studenten zijn heel ver op het gebied van digitalisering. Het is fijn als zij het aangeven als ze zien dat bepaalde dingen slimmer kunnen. En als je zo iemand in een team naast iemand zet die daarin nog wel een steuntje in de rug kan gebruiken, maak je een team dus meer compleet. Ik merk dat veel van de studenten uiteindelijk ook een werkplek vinden bij De Nijs. Dat betekent dus dat we als werkgever nog steeds aantrekkelijk genoeg zijn. “

 

Kennisplein

“Samen met Joeri was ik ook nauw betrokken bij de introductie van het kennisplein. Dat houdt in dat alle werkvoorbereiders één dag in de week op één locatie werken. Er worden namelijk overal heel slimme dingen bedacht en uitgevoerd, maar je komt er vaak niet aan toe om dat binnen het bedrijf te delen. Die dag dat je bij elkaar zit, heb je die kans en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Daarnaast hebben we de kennissessies waarbij digitaal ontwikkelingen en successen worden gedeeld. Dat is bedacht in coronatijd, omdat we toen niet anders konden, maar het blijkt heel goed te werken. Er worden regelmatig nieuwe inspirerende dingen gedeeld.”

“Wat ik leuk vind aan mijn functie, is dat ik continu in gesprek ben met steeds verschillende mensen in de meest uiteenlopende functies. Ik word gedreven door mijn geloof dat de dingen altijd slimmer en handiger kunnen. En in die contactmomenten met anderen ben ik steeds samen met de mensen aan het kijken hoe we hun werk nog leuker en boeiender kunnen maken met de technologie die vandaag voorhanden is. Uiteindelijk wordt het hele bedrijf daar beter van.”

 

Aanrader

“Ik vind De Nijs zeker een werkgever om aan te raden. Wat ik zelf heel prettig vind, is dat je best veel vrijheid krijgt in de invulling van je rol. Maar daar moet je wel mee om kunnen gaan. Het is ook een bedrijf dat heel laagdrempelig is als het gaat om het inbrengen van nieuwe ideeën. Er liggen veel kansen en als je die durft te grijpen, is er heel veel mogelijk binnen dit familiebedrijf. De familie De Nijs heeft dit bedrijf groot gemaakt en daar zijn ze met recht trots op. Ik vind het heel fijn om een steentje te mogen bijdragen aan het proces om het bedrijf toekomst proof te maken.”

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info