Niek Schaap: “Als projectontwikkelaar maak je eigenlijk iets van niets”

Niek Schaap: “Als projectontwikkelaar maak je eigenlijk iets van niets” Terug naar
vacatures

“Toen ik in 2019 in dienst kwam bij De Nijs, zei Winfred De Nijs tegen mij: “Realiseer je wel dat we bij De Nijs spreken van een kort dienstverband als je hier dertig jaar werkt…” Ik was 42 jaar en had al een paar werkgevers gehad. En de langste periode bij één werkgever was toen zeven jaar. Na dertig jaar zou ik 72 zijn… Maar die uitspraak was wel tekenend, echt typisch De Nijs.

 

“Ik kom inderdaad vooral mensen tegen die hier al langere tijd werken. En tot nu toe heb ik het ook prima naar mijn zin, want anders was ik wel weer wat anders gaan doen.”

“Dat de bouw een mooi vak is, ontdekte ik op mijn zevende, toen mijn ouders een nieuwbouwhuis kochten. Wij gingen dan op zondag kijken naar de voortgang en dat vond ik enorm interessant. Vooral dat alles overstijgende, dat alles bij elkaar komt. Als elektricien of loodgieter vorm je immers maar een klein onderdeeltje. Zelf had ik een vmbo-advies gekregen, dus ik zat op vmbo kader. Daar heb ik getimmerd, gestukt en gemetseld. Vervolgens deed ik mts Bouwkunde en liep ik stage bij verschillende bouwbedrijven in de werkvoorbereiding en de uitvoering. Toen ik daarna bouwtechnische bedrijfskunde ging studeren aan de hts, deed ik voor het eerst een stage bij een opdrachtgever in plaats van een aannemer. En op die manier vond ik wat ik wilde worden.”

 

Tenders

“Als projectontwikkelaar maak je eigenlijk iets van niets. Je rijdt ergens langs, ziet een stukje braakliggend terrein en denkt: misschien kunnen we hier wel woningen op bouwen. Dan ga je uitzoeken van wie het is en wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast word je ook benaderd door mensen uit je netwerk: ‘Ik heb een stuk grond of bijvoorbeeld een bedrijfspand waar ik vanaf wil. Misschien kunnen er wel woningen komen. Is het iets voor jullie?’ En dan heb je natuurlijk nog de tenders vanuit de gemeenten. Dat zijn opgaves voor bepaalde bouwprojecten waar je je als projectontwikkelaar voor kunt inschrijven. Dan maak je in korte tijd een plan. Dat reken je vervolgens door en op basis daarvan wordt besloten of wij gaan inschrijven. En dan is het super leuk als je de selectie wint!”

“In dit werk ben je betrokken vanaf die allereerste fase tot en met de oplevering van het gebouw. Zo werden we in de zomer van 2020 geselecteerd uit een tenderproject voor 24 woningen in Heemskerk, vanwege het hoogste grondbod. Het was een relatief klein project maar het zijn echt prachtige woningen geworden die uiteraard zijn neergezet door ons bouwbedrijf. De laatste keer dat je daar dan als ontwikkelaar komt, is met het kadaster voor het aanwijzen van de nieuwe erfgrenzen. En dan wonen er dus mensen die daar hun plek hebben gevonden, hun veilige haven. Dat is toch geweldig om aan bij te kunnen dragen!”

 

Woodstone

“Van de projecten waar ik nu mee bezig ben, is Woodstone in Heerhugowaard wel één van de meest speciale. We zijn daar begonnen met het opschrijven van onze ambitie, waarin wij omschreven hoe wij de standaarden willen nastreven voor Duurzame Ontwikkeling van de Agenda 2030. Die ambitie is vastgelegd in een ambitiedocument en toen bleek dat we op allerlei fronten heel goed zouden scoren als we in hout gingen bouwen. Uiteindelijk is dat iets anders dan je normaal gesproken doet. Je bent echt aan het innoveren en iets nieuws aan het doen. En tegelijkertijd heel gaaf dat je dat mag uitzoeken en onderzoeken. Voor heel veel mensen binnen het bedrijf was dat dus nieuw.

Ja, ik krijg inderdaad vaak vragen over brand, vocht en akoestiek. Maar wij maken gebruik van massieve houten planken die kruislings op elkaar verlijmd worden. Zo krijg je een heel stevige constructie. Vanuit het tekenmodel worden alle elementen in de fabriek uitgezaagd en voorbereid. Het is een soort lego voor grote mensen, zeg maar. We hebben een Experience Centre in Heerhugowaard met proefwoningen op de projectlocatie en daar verzorgen wij presentaties die ingaan op alle vragen over dit onderwerp.”

 

Familiebedrijf

“Bij De Nijs krijg je de vrijheid om je ding te doen. En ik houd wel van de no nonsense mentaliteit, die West-Friese nuchterheid hier. Heel mooi dat je als familiebedrijf al zo lang bestaansrecht hebt en echt een serieuze partner bent in de bouwwereld. Ik ben ook erg onder de indruk van het ondernemerschap van de familie. Winfred heeft mij wel eens gezegd dat hij dagelijks de verantwoordelijkheid voelt voor al die gezinnen die hij in feite onderhoudt. Dat geeft vertrouwen.”

“Datzelfde geldt voor de investeringen die De Nijs doet als het gaat om projectontwikkeling. Als je ziet wat zij met zo’n soort investering feitelijk allemaal doen! Behalve dat ze een heleboel mensen een nieuw thuis bezorgen, zorgen ze bij elk project ook nog eens voor een enorme hoeveelheid werkgelegenheid. Van de ontwerppartners, de constructeurs, de installatieadviseur, de brandveiligheidspecialist tot en met de onderaannemers, het installatiebedrijf, de elektricien, de loodgieter en vaak ook nog verschillende loonbedrijven. Vaak zijn er wel honderden mensen aan het werk voor één project. Als projectontwikkelaar ben je dan in de ontwikkelingsfase de kartrekker. En dat vind ik echt heel leuk, dat je dat dus allemaal mogelijk maakt met elkaar!”

 

“En dan wonen er opeens mensen die daar hun veilige haven hebben gevonden…”

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info