Martijn de Koning: “Steeds op zoek naar slimme manieren voor veiliger werken”

Martijn de Koning: “Steeds op zoek naar slimme manieren voor veiliger werken” Terug naar
vacatures

“Steeds op zoek naar slimme manieren voor veiliger werken”

Samen met meer dan vierhonderd bedrijven in Nederland, neemt De Nijs vandaag deel aan de landelijke Bewust Veilig-dag. Volgens Martijn de Koning, veiligheidskundige bij De Nijs, blijft er altijd werk aan de winkel: “Je bent nooit klaar met veiligheid, het kan altijd beter.”

“Zeven jaar geleden kwam ik in dienst bij De Nijs als uitvoerder. Daarvoor had ik al vijftien jaar als uitvoerder gewerkt bij de grotere bouwbedrijven. Ook toen was ik altijd al aan het kijken hoe dingen nog veiliger konden. Toen ik hier een tijdje werkte, vroeg onze toenmalige veiligheidskundige of dat niet wat voor mij was. Op dat moment had ik het nog teveel naar mijn zin als uitvoerder maar het idee begon te rijpen. Korte tijd later heb ik aangegeven dat ik meer wilde met veiligheid. En toen er een plek vrij kwam, kreeg ik de kans om de vacature in te vullen.”

 

Slimme dingen

“Als uitvoerder word je vaak geleid door de waan van de dag. Er is gelukkig voldoende aandacht voor de persoonlijke veiligheid op de werkvloer. Maar waar je niet aan toekomt, is het bedenken van slimme dingen voor het grotere geheel. Echt grote stappen op het gebied van veiligheid kun je maken door er in het voortraject beter over na te denken. Dan kun je eventuele risico’s bij de bron aanpakken door ze simpelweg te voorkomen.”

“Het veranderen van werkvolgordes bijvoorbeeld, kan het werk soms een stuk veiliger maken. Ja, en soms zijn dat veranderingen die geld kosten. Maar dat verdien je vaak op een andere plek weer terug. Neem bijvoorbeeld het plaatsen van de relingen van balkons. Tegenwoordig is de steiger vaak al weg voordat je daaraan toekomt. Dus dan moet je aan de veiligheidslijn om die hekken op de balkons te zetten. Terwijl je het liefst zo min mogelijk aangelijnd wilt werken, want het risico op vallen wordt groter. Dan moet je dus eigenlijk je werkvolgorde aanpassen. En het zou nog mooier zijn als je een methode vindt waarbij je de al aanbrengt, voordat je de balkons gaat plaatsen …”

 

Leren van-kaarten

“Verder stuur ik de bedrijfshulpverleningsorganisatie aan, ik zorg voor het onderhouden van het Veiligheidscertificaat Aannemers en ik probeer zoveel mogelijk in te spelen op nieuwe technologieën en ontwikkelingen op het gebied van veiligheid.”

 

 

En vandaag (29-03-2023), op de Bewust Veilig-dag, krijgen alle medewerkers een toolbox met een thema. Wij hebben dit jaar gekozen voor het thema Psychosociale arbeidsbelasting. Dat gaat over grensoverschrijdend gedrag, pesten en intimidatie maar ook over werkdruk en stress. Hoe herken je het? Wat doe je als je het ziet bij een ander? En wat als het jezelf overkomt? Het is goed om daar bij stil te staan.”

 

Trots

Verder hebben we nu een antibots-systeem op de torenkraan, waardoor de kranen elkaar nooit meer kunnen raken als je met meerdere kranen tegelijk werkt. Als ik de afgelopen jaren één ding heb ontdekt, is je het wel dat je nooit klaar bent met veiligheid. Het kan altijd weer beter.”

 

Waardering

“Ik werk hier nu zeven jaar en heb het enorm naar mijn zin bij De Nijs. Het is een bedrijf waar je gewaardeerd wordt, maar ook een bedrijf dat zekerheid biedt. Bij de grote aannemers waar ik hiervoor werkte, ging je soms van de ene reorganisatie naar de volgende ontslagronde. De waardering zit hier zit hem niet eens altijd in geld maar meer in de kleine dingen. Zoals een reep chocola voor thuis in de coronatijd of een keer een bloemetje. Er zijn gewoon heel veel manieren waarop ze je bij De Nijs laten weten dat je belangrijk voor ze bent.”

“En als je je wilt ontwikkelen of je wilt graag iets anders binnen het bedrijf, dan krijg je daar dus alle gelegenheid voor. Plus de hulp die je nodig hebt om verder te groeien in je werk en als persoon. Verder is De Nijs een organisatie waar je gewoon kunt zeggen wat je denkt. Je hoeft niet voorzichtig te zijn, of bang voor je baan. Er is gewoon een heel prettige sfeer.”

 

“Je bent nooit klaar met veiligheid. Het kan altijd beter”

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info