Marsha van Alphen is bedrijfsleider bij De Nijs: “Ik wist al vroeg dat ik in de bouw wilde”

Marsha van Alphen is bedrijfsleider bij De Nijs: “Ik wist al vroeg dat ik in de bouw wilde” Terug naar
vacatures

“Je werkt hier twee of minstens twintig jaar!”

“Ik wist al vroeg dat ik in de bouw wilde. Dat kwam door mijn vader. Die heeft twee gouden handen. Hij heeft zelf nooit in de bouw gewerkt maar was wel altijd  aan het bouwen. Was het niet een huis, dan was het wel een boot en als het huis, verbouwing na verbouwing, af was, dan bouwde hij gewoon een woning ernaast.  Hij is nu 73 en nog altijd aan het klussen. Toen ik een jaar of 14 was, we waren uit eten, vroeg hij opeens of het niet iets voor mij was om in de bouw te gaan. Dat leek me toen eigenlijk niks. Anderhalf jaar bezig zijn met één project, en nooit een rustpunt… Maar hij had wel iets aangewakkerd, want na het VWO koos ik toch voor HBO bouwkunde. En dan ging ik voor het uitvoeringsteam, want ik wilde wel iets tastbaars neerzetten”

 

“Dat vind ik ook nog steeds het mooie van dit werk. Als je er na twintig jaar nog eens langs rijdt, dan staat het er nog steeds. Het is ook elke keer bijzonder als je dan zo’n gebouw ziet staan, terwijl je een jaar daarvoor nog in de grond bezig was.
Dat heb je niet bij het afronden van een dossier. Ik heb ook rechten gestudeerd, maar dat werk leek me toch een stuk minder bevredigend.”

 

“Op dit moment ben ik bezig met het project Kavel O in Amsterdam Sloterdijk. Eén van de mooiste projecten tot nu toe. Met drie gebouwen van verschillende architecten en alle drie hoogstandjes op hun eigen manier. Met pv panelen in de Franse balkons, twee gigantische loopbruggen en een waterbassin in de parkeergarage, voor het opvangen van regenwater om het vele groen langs de gevels mee te bewateren. En met die diversiteit in ontwerpen en processen moet je zowel binnen als buiten eenheid creëren.
Dat alles dus binnenstedelijk, dat brengt altijd extra uitdagingen met zich mee. Met name logistiek, hoe krijg je alles daar? In een weiland bouwen is makkelijker, maar ik vind dit juist leuk. Ik heb stagegelopen en ben afgestudeerd op de Zuidas. Daar ben ik al ontzettend verwend op dat gebied.”

 

Bedrijfsleider

“Ik wist altijd al dat ik uiteindelijk bedrijfsleider wilde worden. Dan heb je de totale verantwoordelijkheid over een bouwproject. Je runt als het ware je  eigen bedrijf binnen het bouwbedrijf. Je krijgt het geld en de middelen en dan moet je ervoor zorgen dat er binnen de afgesproken tijd en binnen het budget een gebouw verrijst.

 

En je hebt natuurlijk met allerlei partijen te maken. Extern zijn dat de opdrachtgever, de adviseur en de onderaannemers. En intern, bij De Nijs, is dat je uitvoeringsteam en andere afdelingen binnen het bedrijf, zoals inkoop. Maar ook de bouwplaatsmedewerkers die in dienst zijn bij De Nijs. Dat is toch weer anders werken dan met onderaannemers. Hoe dan ook, het gaat erom dat je alle radartjes in de machine laat draaien. En daarin is iedereen belangrijk, we hebben elkaar allemaal nodig.

 

Vorige week hadden we de oplevering van de Robijnhof in Leiden. Voor dat project is onze eigen afdeling Projectontwikkeling mijn opdrachtgever. Dat werkt dan toch een stukje informeler dan bij projecten met externe opdrachtgevers. Daar moet je altijd weer even zoeken naar de beste vorm van samenwerking. Maar ook dat is weer uitdagend.”

 

Vrouw in de bouw

“Vrouw zijn in de bouw heeft voordelen maar ik heb soms ook wel het idee dat je je extra moet bewijzen. Ik kwam hier op mijn 35e binnen als bedrijfsleider en sommigen zitten al 35 jaar in de bouw. Dan moet je wel even je weg vinden. Maar verder is het voor mij niet zo’n issue. Als je als gelijke behandeld wilt worden, dan moet je niet de nadruk op de verschillen gaan leggen. En ik vind het wel fijn om met mannen te werken. Er is geen groepsvorming en de communicatie is directer.

 

In deze functie komt alles bij elkaar. Je moet technisch zijn, financieel onderlegd en procesgericht. Je denkt mee met partijen, je overweegt belangen en je zoekt steeds samen naar oplossingen. Ik ben best perfectionistisch en een beetje een control freak, maar ik zoek ook altijd de samenwerking op.”

 

Telefoontje

“Zes jaar geleden werd ik gevraagd om bij De Nijs te komen als bedrijfsleider. Ik was op dat moment net een beetje zoekende. Na ruim acht jaar ervaring als werkvoorbereider, overwoog ik zelfstandig te worden, en toen kreeg ik dat telefoontje. In feite was dit wat ik al wilde vanaf mijn veertiende!

 

Ik zou De Nijs zeker aanraden als werkgever. Juist vanwege de uitdagende binnenstedelijke projecten! Maar ze zijn ook heel vooruitstrevend op het gebied van digitalisering en duurzaamheid. Wij krijgen regelmatig de vraag om weer iets nieuws te testen op één van onze projecten. Zoals bijvoorbeeld camera’s in een torenkraan, een robot voor de maatvoering op vloeren, of een camera op de helm. Dan legt de uitvoerder dus automatisch tijdens zijn rondje vast wat er gaande is. Ik vind dat allemaal heel leuk, je moet als bedrijf gewoon zorgen dat je toekomst proof bent. Als ik bedenk dat ik ben begonnen in de tijd met de papieren tekeningen en dat we op school nog werkten met een potlood waar je dan met een inktpen overheen ging… En ik zie nu al die modellen op het scherm! Dan realiseer ik me echt dat die  ontwikkeling die in de bouw juist altijd heel traag ging, de afgelopen jaren gigantisch snel is gegaan!

 

Als je bij De Nijs werkt, moet je wel de grote mate van zelfstandigheid aankunnen die je krijgt. Ik zeg wel eens, je werkt hier twee of minstens twintig jaar!”

 

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info