Marianne van Diepen: “Doordat ik vanuit de keet werk, gaat het veel meer leven”

Marianne van Diepen: “Doordat ik vanuit de keet werk, gaat het veel meer leven” Terug naar
vacatures

“Wat we in de bouw doen, is eigenlijk altijd een samenspel van binnen en buiten. Wat binnen wordt voorbereid, zie je uiteindelijk buiten ontstaan. Voor elk gebouw zijn een heleboel bouwstenen nodig, zowel letterlijk als figuurlijk, en die moeten worden ingekocht. Wat ik dan doe, is bijhouden hoe het staat met de kosten ten opzichte van het budget. Soms moet je duurder inkopen dan je had begroot maar het kan ook wel eens meevallen. Dat kan zowel voor materiaal gelden als voor ingekochte uren.”

“Laatst moest er bijvoorbeeld isolatiemateriaal worden bijbesteld. Er bleek meer nodig te zijn dan gecalculeerd, ook omdat het snijverlies, dat tijdens de verwerking ontstaat, hoger was dan gedacht. Daar leren we dan van voor de volgende keer. Ik ben altijd bezig met zoeken naar verklaringen voor zowel positieve als negatieve uitkomsten. En met checken of alle kosten op de juiste budgetten zijn geboekt, zodat we de resultaten kunnen bewaken. Zo maken we de vertaalslag van techniek naar financieel.”

 

Verschillende ogen

“Als ik samen met een uitvoerder een rondje over de bouw loop, dan kijken we met verschillende ogen. De uitvoerder kijkt naar de technische aspecten en ik zie meteen dat kostenplaatje voor me. Oh ja, dat zijn dus die deuren of die steenblokken die op de begroting stonden voor dat bedrag…

Toen ik in september 2018 bij De Nijs kwam werken, had ik al een tijdje als projectadministrateur gewerkt bij andere bouwbedrijven. Projectadministratie moest hier toen nog handen en voeten krijgen. Tot dan toe werd de hele administratie door één persoon gedaan en sinds dat moment zijn we met zijn drieën. Een groot verschil is wel dat je bij De Nijs veel meer op het werk zelf aanwezig bent. Bij mijn vorige werkgever zat ik altijd op kantoor, maar nu ik vanuit de keet werk, gaan die getallen opeens veel meer leven.”

 

Vier projecten

“Ik werk voor verschillende projecten tegelijk. Op dit moment zijn dat er vier. Het Holocaust museum, en de Podiumbuurt in Amsterdam, fase 2 van de Robijnhof in Leiden en het Slachthuisterrein in Haarlem. En daarnaast heb ik al voorbereidend werk voor twee projecten die na bouwvak starten.

Bij elk project ben ik één dag in de week op de bouwplaats. Dan zit ik dus in de keet, vlakbij de mensen die ik nodig heb als ik vragen heb over facturen. Andersom zijn er ook altijd vragen voor mij. En tussendoor ben ik steeds in overleg met de bedrijfsleider om het resultaat van het werk in de gaten te kunnen houden, op financieel gebied dan, uiteraard.”

 

Puzzel

“Voor mij is het elke keer weer een nieuwe puzzel, de ene keer groter dan de andere keer. Maar dat is wat ik leuk vind, ervoor zorgen dat ik het in de computer allemaal netjes op een rij heb. Het budget, de juiste kosten en de verschillen daartussen die ik dan wil kunnen verklaren. Op technisch gebied moet je me niks vragen, al leer ik wel steeds meer. Ook dankzij het feit dat ik in die keet zit. Dan kan ik vragen wat nou die holle wanden zijn die ik steeds tegenkom in de facturen. En inmiddels krab ik mezelf ook wel even achter de oren als ik zie dat er een kuub beton geleverd wordt terwijl we al in de afbouwfase zitten…

Sinds januari vorig jaar werken we met AFAS. Eén softwarepakket waarin alle administratieve processen van het bedrijf zijn ondergebracht. Dat geeft veel meer overzicht. Neem alleen al de restkostenlijst. Dat zijn de kosten die nog niet zijn ingediend op het moment dat je een werk financieel afsluit. Die hield ik vroeger bij in een Excelstaatje. Maar in AFAS kan ik in één keer zien welke onderaannemers nog met facturen moeten komen. Op deze manier kom je minder verrassingen tegen en zijn de kosten makkelijker te bewaken.”

 

Vrijheid

“Als werkgever vind ik De Nijs heel prettig! Ik had al best wat ervaring toen ik in deze functie begon en kon van het begin af gewoon mijn ding doen. Ik krijg de vrijheid om mijn werk zo in te vullen dat het voor mij goed werkt. En het feit dat je op de bouwplaats werkt, is voor mij een plus. Ik voel me ook altijd echt welkom in de keet.

Ik zou De Nijs zeker aanraden als werkgever. We zitten nu volop in de digitalisering en als dat je specialiteit is, liggen er naar mijn idee best wel wat leuke uitdagingen.”

 

“Ik krijg de vrijheid mijn werk zo in te vullen dat het voor mij goed werkt”

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info