Joeri Koehof: “We maken hier tijd vrij voor innovatie”
Terug naarvacatures
“Ik heb vier jaar bij De Nijs gewerkt als BIM manager (Bouw Informatie Management). Na een korte uitstap, ben ik hier toch weer teruggekomen. De Nijs bood mij de kans om het hoofdstuk innovatie echt heel serieus aan te pakken en gebruik te gaan maken van alles wat er is op dat gebied. Vervolgens mocht ik mijn eigen functie schrijven en daar staat in dat ik gevraagd en ongevraagd advies geef.”
“BIM wordt inmiddels getrokken door mijn collega Niels Groot en ik houd me bezig met innovatie in het algemeen. Dan kun je denken aan zaken als robotisering, standaardisatie, uniformiteit, nieuwe producten, nieuwe materialen, AI, programmeren, enzovoort. Het komt erop neer dat je op een andere manier projecten aanvliegt. De wereld verandert en als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. In feite is De Nijs altijd al eerder geweest met bepaalde ontwikkelingen dan de meeste andere bedrijven. Maar er komt gewoon gigantisch veel op ons af. En gelukkig beseffen ze bij De Nijs dat je mee moet in die verandering. Er gebeurt van alles op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Je krijgt minder makkelijk personeel, er dreigen tekorten aan materialen en er is een grote vraag naar woningen die ook nog eens betaalbaar moeten zijn. Wij zijn dus voortdurend op zoek naar antwoorden. Ook als het gaat om de samenwerking met de keten. Eigenlijk ben ik voortdurend bezig met bruggen slaan. Mensen overtuigen en meekrijgen en vooroordelen overbruggen…”
Parametrisch ontwerpen
“Een mooi voorbeeld van een innovatieve ontwikkeling is het zogeheten parametrisch ontwerpen. Dan laat je de computer op basis van een aantal uitgangspunten, ofwel parameters, verschillende varianten uitwerken. Stel dat je een toren wilt bouwen van tussen de vijf en de tien lagen, met honderd woningen. En je toren mag niet hoger en niet dieper zijn dan een bepaalde gewenste maat, dan kun je dat allemaal invoeren en dan ga je spelen met getallen.
Twee jaar geleden hebben we daar eens een proef mee gedaan. Dat ging om een appartementencomplex. Maar daar moesten we zoveel parameters invoeren, dat er geen enkele variant uit kwam. Eigenlijk had die architect dus iets getekend wat niet kon. Dan zou je dus kunnen kijken welke parameter je los kunt laten om het wel te laten slagen, maar daar moet iedereen dan wel open voor staan en dat was toen niet het geval. De architect had iets getekend en daar werd aan vastgehouden. Hoe kon die computer het nou weten? Dan kun je dus concluderen dat het nog te vroeg is voor een bepaalde methode. De mensen waren er nog niet klaar voor. Dat zou nu wel anders gaan. We zijn wat verder in de tijd en ik zou er nu ook zelf bovenop blijven zitten. Ik heb hier echt wel van geleerd.”
Briljante mislukkingen
“Pas had ik een interview met iemand van het Instituut van Briljante Mislukkingen. Dat is een initiatief van de voormalige innovatiedirecteur van ABN AMRO. Briljante mislukkingen heb je gewoon nodig, anders kom je niet verder. En die proef met dat parametrisch ontwerpen was voor mij een goed voorbeeld.
Ik ben blij dat ik terug ben gekomen bij De Nijs en dat ik deze nieuwe functie mag vormgeven. Dat is aan de ene kant ook best lastig, want het is soms wat vaag en veel dingen hebben tijd nodig. Maar we maken wel tijd vrij voor innovatie en er is dus iemand die daar officieel voor verantwoordelijk is. Dat is al pure winst.
Vrijheid
Of ik iemand zou aanraden om te solliciteren bij De Nijs is afhankelijk van de persoon. Je krijgt hier veel vrijheid om je ding te doen, maar de cultuur en identiteit van het bedrijf moeten wel bij je passen. Bij De Nijs zink je of je blijft drijven. Daar tussenin zit niks. Maar als je iets wilt, kun je het hier bereiken.”