Jitske van der Bijl: “Je kunt heel erg jezelf blijven in je werk en dat levert energie op”

Jitske van der Bijl: “Je kunt heel erg jezelf blijven in je werk en dat levert energie op” Terug naar
vacatures

“Sinds maart 2015 werk ik als projectontwikkelaar bij De Nijs. Daarvoor heb ik 16 jaar bij de BAM gewerkt. Daar kwam ik bijna direct na mijn MTS Bouwkunde terecht. Ik begon als werkvoorbereider en kopersbegeleider. Dan kwamen de kopers naar de keet en moest ik het meer- en minderwerk met ze bespreken. Eigenlijk best gek, want ga als twintigjarige, net van school, maar eens in gesprek met toch vaak best mondige kopers.”

 

Daarna heb ik nog een tijdje werkvoorbereiding gedaan, maar toen ik de kans kreeg om door te stromen naar projectontwikkeling, heb ik die met beide handen aangegrepen. Ik heb vijf jaar lang met een ontwikkelaar meegelopen, heb een aantal gerichte opleidingen gevolgd en vervolgens heb ik drie jaar bij de vastgoedtak gezeten.”

 

Familiebedrijf
“Maar de AM (de vastgoedtak van de BAM) ging centraliseren en in plaats van naar Amsterdam, moest ik toen naar Utrecht. Ik woonde in Hoorn en had een jong gezin. Dus toen ik via via benaderd werd voor een functie bij De Nijs, ben ik daar toch eens over na gaan denken. En na een aantal goede gesprekken, heb ik de knoop doorgehakt.

En toen kwam ik dus terecht in een familiebedrijf. Iets heel anders dan ik gewend was. Maar wel plezierig. De lijntjes zijn korter, de organisatie is platter en die Westfriese mentaliteit van ‘zeg maar gewoon waar het op staat’, spreekt me erg aan. Lange verhalen zijn niet nodig, kom maar meteen tot de kern.
Wat ik ook fijn vind van een ontwikkelende aannemer zoals De Nijs, is dat je hier veel dichterbij het bouwbedrijf zit. Je werkt nauw samen en bent eigenlijk voortdurend aan het afstemmen met elkaar.”

 

Meer projecten tegelijk

“Eén van de leukste dingen aan mijn werk vind ik dat je altijd met meer projecten tegelijk bezig bent die allemaal in een andere fase zitten. Nu zijn er bijvoorbeeld twee in uitvoering en één in voorbereiding. Dat is de Kubus Katrijplocatie waarvoor we net een aanvraag omgevingsvergunning hebben ingediend.

Vanuit ontwikkeling zijn wij verantwoordelijk vanaf de initiatieffase tot en met het indienen van de aanvraag omgevingsvergunning. En daarna gaat het over naar het uitvoeringsteam, meestal van ons eigen bouwbedrijf. Wij blijven dan nog wel op de achtergrond aanwezig, bijvoorbeeld als aanspreekpunt voor de belegger.”

 

“Op dit moment zijn we bezig met het opstarten van het verkooptraject voor project Kubus Katrijp, Amsterdam-Noord. Dat zijn 257 appartementen, waarvan 152 voor Stadgenoot, een woningcorporatie. De overige 105 appartementen zijn voor de particuliere verkoop. Daar komt nog heel wat bij kijken, zo’n verkooptraject. Van het opstellen van verkoopcontracttekeningen en koperskeuzelijsten tot en met het maken van een marketingplan en het ontwikkelen van een huisstijl. Dan werken we heel nauw samen met een reclamebureau en onze verkoopafdeling, maar ook met het bouwbedrijf, voor onder meer de verkoopcontractstukken voor de kopers.”

 

 

 Ontwerptraject

“Voor de Kubus Katrijplocatie hebben we net het definitieve ontwerp afgerond. Dan doen we met een heel ontwerpteam, bestaande uit de architect, de constructeur, de installatieadviseur en bouwfysisch adviseur, installateurs, afdeling bouwbureau en wij vanuit ontwikkeling. Als het definitieve ontwerp goed is uitgewerkt, zijn er minder herstelwerkzaamheden nodig. Dan het team zich direct buigen over de technische uitwerking.

Sinds kort hebben wij trouwens een nieuwe functie binnen De Nijs, de ontwerpcoördinator. Dat is iemand die goed de taal spreekt van de architect maar die ook heel goed begrijpt dat het bouwtechnisch allemaal moet kloppen. Die de samenhang ziet en begrijpt wat beiden willen, zodat je de knelpunten eruit kunt halen. Hierdoor ontstaat een integraal ontwerp. De Kubus Katrijplocatie was voor mij het eerste project waarbij deze functie aan het ontwerpteam werd toegevoegd, maar het is echt heel fijn. De ontwerpcoördinator blijft namelijk ook betrokken bij de technische uitwerking waardoor er een goede overdracht ontstaat naar het uitvoeringsteam.”

 

 

Duurzaamheid

“Wat ik ook een boeiende ontwikkeling vind, is de rol van duurzaamheid bij projectontwikkeling. Voor De Nijs is het al een belangrijk aspect, maar je merkt nu ook dat het een steeds grotere rol speelt bij de opdrachtgevers. Zo deden we pas mee aan een tender van de gemeente Amsterdam waarbij de ambitie op dat gebied heel hoog lag. Dan merk je dat het goed is om al in een vroeg stadium na te denken over zaken als bijvoorbeeld de flexibiliteit van een gebouw. Door bijvoorbeeld te werken met verschuifbare wanden, kun je woningen in een gebouw later weer groter of kleiner maken. We zijn nu als De Nijs bezig met het opstellen van een duurzaam programma van eisen. Samen met een belegger, een corporatie, een architect, adviseurs en leveranciers. Samen kijken we hoe we die duurzaamheid standaard kunnen meenemen. Met het oog op de MPG (MilieuPrestatie Gebouwen) en de inzet van circulaire materialen.  Je ziet dat steeds meer mensen de verantwoordelijkheid voor die inbreng gaan voelen. Ik ben daar zelf niet inhoudelijk bij betrokken, maar vind deze ontwikkeling wel heel interessant.”

 

“Ik zou De Nijs zeker aanraden als werkgever. Het is een mooi bedrijf om voor te werken en de korte lijnen zijn prettig. Mijn leidinggevende zegt altijd: we hebben allebei hetzelfde doel maar je bepaalt zelf hoe je daarheen gaat. De manier waarop mag ik dus zelf invullen, als we maar komen tot het eindresultaat dat we met elkaar afspreken. Zo kun je heel erg jezelf blijven in je werk en het op zo’n manier doen dat het je energie oplevert in plaats van dat het energie kost. Ook de samenwerking met de verschillende afdelingen vind ik heel plezierig. Zeker de laatste jaren weten we elkaar goed te vinden. Natuurlijk zijn er altijd punten te vinden ter verbetering, daar moet je dus aan blijven werken.”

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info