Esmee de Jong en Chantal Vlierman zijn stagiaires bij De Nijs: “Als stagiaire word je hier als volwaardig medewerker gezien”
Terug naarvacatures
“Het leuke is, dat we overal bij betrokken worden”
Esmee de Jong en Chantal Vlierman zijn vierdejaars studenten Bouwkunde aan de hogeschool Windesheim in Almere. Ze doen een onderzoeksstage bij de afdeling Projectontwikkeling van De Nijs.
Chantal: “Op de opleiding Bouwkunde aan de Windesheim kies je niet een specifieke richting, maar je kunt via je stages wel een bepaalde richting op gaan.”
Esmée: “Of je kiest allemaal verschillende soorten bedrijven voor je stages. Hiervoor zaten wij allebei bij een architectenbureau en nu dus bij een bouwbedrijf.”
Chantal: “En ik ga hierna naar een ingenieursadviesbureau. Dan heb ik zo’n beetje alles gehad wat er is in de bouw. De bouw heeft zoveel verschillende aspecten. Dat is ook wel het leuke aan een bedrijf als De Nijs, want daar maak je met veel van die aspecten kennis. Daarom ben ik blij dat we na het afronden van ons onderzoek nog even mogen blijven. Er is dan nog wat tijd voordat we de eindpresentatie moeten doen. En die tijd mogen we gebruiken om nog wat rond te snuffelen bij De Nijs.”
Esmée: “Dat is fijn, want voor ons onderzoek zijn we juist heel gericht bezig We onderzoeken een circulair prefab gevelsysteem voor de houtbouw. Dat is een systeem waarbij je allerlei verschillende gevelafwerkingen kunt toepassen op je houtbouw.”
Chantal: “En waarbij je het, als het beschadigd is, ook weer makkelijk kunt vervangen.”
Baksteen
Esmée: “Voordat we met het onderzoek begonnen, hebben we eerst de markt bestudeerd. In Nederland houden we nu eenmaal erg van baksteen, dat kom je overal tegen. Maar die bakstenen haal je niet zomaar even van een gebouw af. De mortel waarmee ze vast zitten maakt dat lastig. Tegenwoordig heb je Drystack, een systeem waar De Nijs al mee werkt. Dat zijn demontabele bakstenen met een kunststof profiel die eenvoudig te bevestigen zijn en ook weer weg te halen.”
Chantal: “Zodat je ze ook weer kunt hergebruiken.”
Esméé: “Maar naast baksteen, zijn er nog veel meer gevelafwerkingen. Bij Projectontwikkeling wilden ze graag een soort stroomdiagram waarmee ze, door het beantwoorden van een aantal vragen, automatisch zouden uitkomen bij de beste gevelafwerking voor dat specifieke project.
Daarnaast wilden ze de systemen graag meer standaardiseren. Dat werkt sneller en dat is natuurlijk handig, ook gezien het feit dat er steeds minder metselaars zijn.”
Chantal: “Maar het geldt ook voor bijvoorbeeld een houten gevelafwerking. Vaak schroef je dan houten latten aan de achterconstructie en vervolgens schroef je daar weer de gevelafwerking op. Dat is al met al heel wat schroefwerk. Maar je hebt nu ook systemen van gerecyclede kunststof of aluminium die je er zo in kunt klikken. Die zijn ideaal, omdat het de bouwtijd op de bouwplaats behoorlijk verkort.”
Esmée: “De Nijs heeft natuurlijk een eigen timmerfabriek en daar zouden ze die platen kunnen maken, eventueel al met de gevelafwerking erop. Behalve als de gevelafwerking van breekbaar materiaal is. Dan kun je dat beter op de bouwplaats bevestigen.”
Chantal: “Maar het is natuurlijk fijn als ze die systemen in de timmerfabriek op zo’n manier kunnen voorbereiden dat je de platen er op de bouwplaats zo in kunt klikken. Dan heb je binnen een paar dagen een gevel af.”
Kastje
Esmée: “Tijdens onze brainstorm voor dit onderzoek, hadden we het over het IKEA-kastje.”
Chantal: “In feite is dat natuurlijk de voorloper van dat soort makkelijk te monteren systemen. Waarom zou je dat niet ook toepassen in de bouw?”
Esmée: “Bijvoorbeeld door te werken met deuvels.”
Chantal: “Dan moet je nog steeds wel voorboren, maar dan kun je in diezelfde latten die je nu schroeft, deuvels zetten. En dat kan allemaal vooraf in de timmerfabriek. Als wij dan dat soort dingen bedachten, dan gingen we eerst even langs bij de timmerfabriek om te vragen of het eventueel mogelijk was. Als je iets ontwerpt, is het natuurlijk belangrijk om te weten of het wel uitvoerbaar is. En daarvoor zijn we altijd overal welkom. Zowel bij de timmerfabriek als bij andere collega’s.”
Esmée: “Het idee was trouwens eerst om één systeem te gaan gebruiken voor alle gevelafwerkingen, maar tijdens het onderzoek ontdekten wij dat dat niet kan. Niet alle afwerkingen kunnen op hetzelfde systeem. Zo kan Drystack bijvoorbeeld niet met een aluminium profiel, daar is het materiaal te zwaar en te dik voor.”
Chantal: “Terwijl plaatmateriaal als koper, hout en bamboe weer wel op één systeem kan. Vandaar dus dat we een stroomdiagram maken waarmee ze steeds op verschillende systemen en oplossingen kunnen uitkomen.”
Volwaardig
Chantal: “Wat trouwens heel fijn is aan deze stage, is dat je als volwaardig medewerker wordt gezien bij De Nijs, je hoort er echt bij. En als we input nodig hebben, dan brengt onze begeleider ons meteen in contact met de juiste persoon binnen het bedrijf.”
Esmée: “Over die houtverbindingen bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van zo’n standaard systeem. Dan wil je spreken met de mensen die de verbindingen maken. Die weten precies wat kan en wat niet kan.”
Chantal: “Zo zijn we ook bij TNO geweest, waar De Nijs veel mee samenwerkt. De informatie die je daar krijgt, is natuurlijk betrouwbaarder dan wat je vindt op Google. Zij hebben alles zelf getest.”
Esmée: “Wij zijn ook elke twee weken bij de bijeenkomsten van projectontwikkeling en als het onderzoek is afgerond mogen wij het daar ook presenteren. Tijdens die bijeenkomsten kunnen we dan ook eventuele vragen beantwoorden en informatie krijgen die ons weer kan helpen bij het diagram.
Het leuke is dat we overal bij betrokken worden. Pas zijn we bijvoorbeeld weer bij het project Noorderlicht in Warmenhuizen geweest. Het gebouw waar we eerder al waren gefotografeerd voor dit interview. Toen stond er alleen nog een houten casco en nu is het hele casco bijna af.”
Chantal: “Daar hebben ze ook een nieuw systeem voor gebruikt, waardoor je in anderhalve dag het casco van een huis hebt staan. Nog geen week ervoor hadden ze de eerste paal geslagen. Dat heeft ons ook enorm verrast.”
Esmée: “En inderdaad, als ons stroomdiagram al klaar was geweest, hadden ze dat kunnen gebruiken om het meest ideale gevelsysteem te kunnen kiezen.”
Chantal: “Dit is precies het type project waar ons onderzoek voor bedoeld is!”