Edwin Blom: “Zorgen dat je goede vrienden bent met de buren van de bouwplaats”

Edwin Blom: “Zorgen dat je goede vrienden bent met de buren van de bouwplaats” Terug naar
vacatures

“Ik werk nu bijna 22 jaar als hoofduitvoerder, waarvan ruim zestien jaar bij De Nijs. Ik ben geboren en getogen in Zwanenburg. Mijn ouders hadden een agrarisch bedrijf en vonden het geen goed idee als wij het bedrijf zouden overnemen. Volgens hen kon ik in de bouw een beter inkomen vergaren dan in het agrarisch bedrijf. Ik begon met timmeren. En via calculatie, werkvoorbereiding, assistent uitvoerder, uitvoerder en zelfstandig uitvoerder ben ik uiteindelijk dus hoofduitvoerder geworden. Al timmer ik ook nog steeds graag, maar dan in mijn vrije tijd. Want als je een groot deel van de dag voor je werk met je hoofd bezig bent, dan wil je daarnaast ook nog wat met je handen blijven doen.”

 

Voetbaltoernooi

“In de jaren dat ik dit werk doe, heb ik wel geleerd dat je moet zorgen dat je goeie vrienden bent met de buren van de bouwplaats. Geen onnodige geluidsoverlast, bijvoorbeeld, dus de radio’s niet te hard. En als je echt lawaai moet maken, moet je daar goed over communiceren. Af en toe doen we wel iets extra’s. Zoals een paar jaar geleden bij de Steltloper aan de Ertskade in Amsterdam. Daar bouwden we een 65 meter hoge woontoren op een plek waar eerst een voetbalveldje was voor de jeugd. Nou, die waren natuurlijk niet blij dat hun voetbalveldje eraan ging.  Daarbij kwam dat we daar voor aardig wat geluidsoverlast zorgden met het hijsysteem, dus we hadden wel wat goed te maken. In de kelder zou een parkeergarage komen en zodra die klaar was, heb ik voetbaltapijt en wat doeltjes laten aanvoeren voor een toernooi voor de basisschoolkinderen uit de buurt. Daar kwamen wel 150 kinderen op af, dus dat was een groot succes! En gelukkig heeft de gemeente uiteindelijk nog een stukje grond teruggewonnen uit het IJ, waarop alsnog een voetbalveldje kwam.”

 

Geen hokjescultuur

“Werken bij De Nijs bevalt me goed. Dankzij het feit dat het nog steeds een familiebedrijf is, heerst hier geen hokjescultuur en wat je doet, wordt hier gewaardeerd. Ook het feit dat je toch wel de nodige vrijheid krijgt, vind ik plezierig. Al merk je wel dat De Nijs de laatste jaren groter is geworden. Dat brengt natuurlijk toch veranderingen met zich mee, dat kun je niet tegenhouden. Bij een groter bedrijf horen meer regels en dat is ook nodig.”

 

Veiligheid

“Zo juich ik de ontwikkelingen rondom veiligheid op de bouwplaats alleen maar toe. Een jaar of wat terug werd ik gevraagd voor de Veiligheidscommissie en ik heb eigenlijk meteen ja gezegd. Kijk, het is fijn dat je hier ’s morgens komt werken, maar het is nog veel belangrijker dat je ’s middags weer heel naar huis gaat.
Vorige maand hebben we bij De Nijs het veiligheidsprogramma Hein geïntroduceerd. Een nieuwe invalshoek om te werken aan bewustzijn op het gebied van veiligheid. Waarbij Hein de dingen doet die nodig zijn omdat hij weet dat dat belangrijk is en waarbij Guus degene is die altijd een excuus heeft om dat nu even niet te doen. Op zich denk ik dat we allemaal geboren worden met een Guus in ons. De neiging om in discussie te gaan omdat je iets niet wilt doen wat eigenlijk wel moet. Je hebt altijd een ‘ja, maar’… Geen tijd, de druk is zo hoog, noem maar op. Ik blijf mensen erop wijzen: ‘Waarom zet je nou die bril niet op terwijl je aan het slijpen bent? 80% van wat je doet, doe je met je ogen, hè!’ Als we met elkaar tot een hoger veiligheidsbewustzijn willen komen, zal het gedrag van de mensen moeten veranderen.”

 

“Leuk als je ’s morgens komt werken, maar nog belangrijker dat je ’s middags weer heel naar huis gaat”

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info