Bas Dekker, timmerman / assistent-uitvoerder 

Bas Dekker, timmerman / assistent-uitvoerder  Terug naar
vacatures

‘Ik hou van uitdagend werk, problemen oplossen’

 

Bas Dekker werkt sinds 2003 bij bouwbedrijf De Nijs als timmerman en assistent-uitvoerder. “Ik liep het kantoor binnen en vijf minuten later had ik de baan.” Hij treedt in de voetsporen van zijn vader, die ruim veertig jaar als uitvoerder werkte bij De Nijs. Voordien werkte Bas acht jaar bij een klein bouwbedrijf als timmerman. Daar leerde hij de fijnere kneepjes van het vak: van kleine aanbouwtjes tot dakkapellen. Deze kennis en vakkundigheid komen nu goed van pas bij de complexe projecten van De Nijs. Een gesprek over timmeren bij De Nijs, trots zijn en uitdagingen.

 

“In 2003 begon ik bij De Nijs als timmerman. Een poosje later ging de uitvoerder op vakantie en nam ik zijn taken over. ‘Zo, dit gaat wel goed!’, dacht ik. De Nijs is het soort bedrijf dat ziet waar je goed in bent. En daar kun je dan in doorgroeien. Intussen ben ik timmerman, leermeester en assistent-uitvoerder. Ik heb eigenlijk vanaf dag één alle vrijheid gekregen.”

“Sommige mensen hebben graag duidelijke opdrachten, maar ik maak ze liever zelf. Ik hou van uitdagend werk, problemen zelf kunnen oplossen. Het wordt pas echt een probleem als ik het niet kan oplossen. Die instelling wordt hier heel erg gewaardeerd.”

 

Nuchter en recht door zee
“De mensen bij De Nijs zijn nuchter en recht door zee. Altijd al geweest. Ik klopte in 2003 aan en kon zo beginnen. Die vrijheid en manier van omgaan met de mensen vind ik belangrijk. Je kunt aangeven waar je behoefte aan hebt. Er wordt ook nog altijd met je meegedacht. En mijn collega’s zijn loyaal; heel veel mensen zitten hier al langer dan veertig jaar. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Als het je niet bevalt blijf je geen veertig jaar hangen, toch? De baas kent je bij naam. Dat is denk ik wel uniek voor zo’n groot bedrijf.”

 

Zorgen dat het leuk blijft
“We hebben Pontsteiger gebouwd, een hoogstaand project in Amsterdam. Het is heel leuk om zo’n project vanaf de begane grond tot de toren op te bouwen. Natuurlijk heb ik af en toe behoefte aan afwisseling. Tijdens het bouwen van 245 woningen moet je zorgen dat het leuk blijft. Dan ga ik een dagje timmeren en bloei ik weer helemaal op.”

“Je moet overal diploma’s voor op zak hebben. Wij vinden het belangrijk dat daar tijd voor vrij wordt gemaakt. Ik heb inmiddels alle nodige diploma’s behaald en nu leid ik zelf mensen op tot timmerman. Leerlingen moeten ook tentamens doen. Het is belangrijk in de gaten te houden dat iemand doorgroeit. Als je om die reden een plek moet creëren waar iemand tussendoor kan studeren, dan doe je dat.”

 

Trots
“Het DamDepot was een klein klusje, daar ben ik nog altijd trots op. En op de opslag voor oude films voor het EYE Filmmuseum; daar heb ik zelf de maatvoering verzorgd. Ik heb mezelf daar veel ontwikkeld, want ik werd echt in het diepe gegooid. Op Pontsteiger ben ik ook erg trots. Logisch ook: als je ergens tweeënhalf jaar zit, maak je zoveel mee. Die trots voel je wel bij De Nijs. Sommige collega’s hebben zelfs een foto van het pand als Whatsapp profielfoto.”

 

Wat zou je jouw nieuwe collega’s willen meegeven?
“Niet te veel ‘ja-knikken’ en je eigen mening durven geven. Je moet je eigen draai geven aan je werk, dat wordt gewaardeerd. Er zijn veel leermeesters en je kunt goede opleidingen volgen. Je krijgt de mogelijkheid om het rustig te leren. En, ook heel belangrijk: er wordt goed om je gezondheid en veiligheid gedacht. Dat staat echt op de eerste plaats.”

 

‘Heel veel mensen werken hier al meer dan veertig jaar. Dat zegt genoeg’ 

 

Wil jij timmerman worden bij De Nijs? Wij zijn op zoek! Klik hier voor de vacature.          

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info