Bart Deen: “Je moet mij mijn ding laten doen”

Bart Deen: “Je moet mij mijn ding laten doen” Terug naar
vacatures

“Bij kleinbouw heb je meer contact met de jongens buiten”

“Zes jaar geleden kwam ik in dienst als uitvoerder bij De Nijs Castricum. De Nijs Castricum is gespecialiseerd in kleinbouw en ze zochten iemand die binnen die tak de wat grotere projecten wilde doen. Ik werkte toen 25 jaar bij een ander bouwbedrijf, waarvan veertien jaar als uitvoerder,  en dit sprak me erg aan. Vooral ook omdat je bij kleinbouw meer contact hebt met de jongens buiten.  Ik had voor mezelf besloten om de laatste twintig jaar van mijn werkzame leven de dingen te doen die leuk vind, en dit bleek een goede keuze.”

“Op dit moment zitten we op het Tuin &Oostdorp terrein in Bergen, middenin een woonwijk in Bergen. Daar bouwen we twintig sociale huurwoningen en een buurthuis. Vorig jaar hebben we Draaiwaard afgerond, een appartementengebouw in de nieuwe wijk De Draai in Heerhugowaard. Dat was binnen de kleinbouw een relatief groot project. Maar we doen bijvoorbeeld ook grachtenpanden in de Jordaan. En ook de Vondeltuin in Amsterdam was een project van ons.”

 

Wet kwaliteitsborging (Wkb)

“Sinds een tijdje ben ik bezig met de voorbereidingen op de Wkb, de Wet kwaliteitsborging.  Die vervangt eigenlijk de gemeentelijk opzichter.  Je legt dan zelf als bouwer alles wat er gebeurt vooraf, tijdens en achteraf digitaal vast. Dit om te kunnen aantonen dat je werkt volgens de juiste regels, tekeningen en constructies. Op zich een goeie ontwikkeling, want zo’n gemeentelijk opzichter is lang niet altijd op de bouw aanwezig. Wij hebben hier destijds een pilot gedraaid om de werkwijze op gang te brengen. Samen met de BBA (Bouw Begeleiding Advies) die de keuringen doet, hebben we de voorschriften bestudeerd en gekeken wat ervoor nodig is om daaraan te voldoen. Je moet straks alles officieel gaan vastleggen en dat doen wij in Dalux. Het systeem waar ook al onze digitale tekeningen en 3D-modellen in staan. Ik denk dat we onze vorm ondertussen wel gevonden hebben. In feite werken we nu al zoals de Wkb dat straks van ons gaat vragen. Het is wel iets waar veel werk in gaat zitten en dan is het fijn als je een stagiair hebt op de uitvoering die je kan assisteren.”

 

Stagiaire

“Vorig jaar had ik trouwens mijn dochter Nomy als stagiaire. Ze doet de opleiding bouwkunde en zocht een stageplek dichtbij huis. De enige locatie waar op dat moment nog plek was, was toen De Draai in Heerhugowaard en daar zat ik. Op zich niet logisch, je dochter als stagiaire, maar ik had er geen problemen mee. We kunnen goed met elkaar opschieten en het is prima bevallen. Onbewust heeft ze me trouwens nog geholpen met een audit van de Bewuste Bouwers. Ze kwamen langs voor een gesprek om te toetsen of je je houdt aan de Bewuste Bouwers-gedragscode. Of je rekening houdt met de buurt, of je let op de veiligheid van je medewerkers en de omgeving en of je duurzaam werkt. Tijdens dat gesprek gingen bij mijn dochter een heleboel lichtjes op: ‘Oh, moet ik daarom steeds die briefjes rondbrengen in de buurt? Doe je daarom altijd aan het eind van de dag een rondje om de bouw?’ Enzovoort, enzovoort. Zo waren een hoop van hun vragen meteen beantwoord…”

 

Nuchtere West-Fries

“Wat ik fijn vind aan werken bij De Nijs, is de nuchtere West-Friese instelling. Ik kom zelf uit Heerhugowaard en ben een echte West-Fries, dat zie je aan mijn naam. Ik ben iemand die je niet op de vingers moet kijken. Als ze zich overal mee gaan bemoeien, dan houdt het op. Je moet mij mijn ding laten doen, en dat kan bij De Nijs.”

“Wij werken nu al volgens de Wkb”

 

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info