Bo Driesse, timmerfabriek

Bo Driesse, timmerfabriek Terug naar
vacatures

Allround houtmontage in de timmerfabriek

De 23-jarige Bo Driesse werkt in de timmerfabriek van De Nijs. Ze rondde begin 2021 de opleiding ‘Allround montage industrieel produceren met hout’ af aan het Horizon College in Heerhugowaard.

 

Oorspronkelijk wilde ze de ouderenzorg in, vertelt ze, maar dat was lichamelijk zwaar en emotioneel pittig. “Die opleiding heb ik wel afgemaakt, en daarna een opleiding voor de detailhandel. Daar vond ik de prestatiedruk erg hoog. Toen heb ik hier even meegedraaid, zo ben ik erin gerold.” Bo, die dacht twee linkerhanden te hebben, bleek over verborgen bouwtalenten te beschikken en kreeg haar huidige opleiding aangeboden. “Het is werken en leren: één dag per week naar school en de rest werken.”

 

De hele productielijn

De opleiding is breed. Van het moment dat het ruwe hout binnenkomt totdat het – in geval van kozijnen beglaasde – eindproduct de werkplaats verlaat. “Welke lijm kun je gebruiken? Welke verf en hoe behandel je die? Hier spuit ik de producten niet zelf, dat doen weer andere mensen. Ik ben vooral bezig met het afmonteren van kozijnen en daarbij is het belangrijk het hele proces te kennen en begrijpen.”

 

Open dag voor vrouwelijk bouwtalent

Bo wil verder leren. Voor leidinggevende in een werkplaats of voor werkvoorbereider in een timmerfabriek. Het liefst bij De Nijs, want daar voelt ze zich goed. “Ik ben ook bezig met het organiseren van een open dag in de timmerfabriek voor jonge vrouwen met interesse in de bouw. Die dag zou in april 2020 plaatsvinden en is om begrijpelijke redenen tot nader order uitgesteld.” Leerlingen die voortgezet onderwijs doen en voor een keuze staan, kunnen zich later in 2021 voor de open dag aanmelden via hun school. “We verzorgen een ochtendprogramma met van 10.00 tot 13.00 uur een presentatie over hoe het hier werkt. Dan een rondje door de werkplaats van waar het hout binnenkomt tot waar het product de deur uit gaat. Vervolgens mogen de deelnemers nog zelf een lijstje in elkaar timmeren, dan weten ze hoe dat is.”

 

Geen verschil

Als enige vrouw in de timmerfabriek voelt Bo zich voor de volle 100% serieus genomen. “We maken geen onderscheid. Het meeste leer ik van mijn leermeester Sjaak Meijer maar als ik iets anders wil weten, kan ik bij iedereen terecht. En als ik zelf iets nieuws heb, willen ze dat op hun beurt graag van mij leren. Er is geen verschil. Bovendien is het werk door alle hulpmiddelen lichamelijk minder zwaar dan vroeger.”

 

‘Eén dag per week naar school en de rest werken’

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info