Energie en CO²

onze doelstellingen

 

De bouwsector gebruikt veel energie, bijvoorbeeld voor transport en werkzaamheden op de bouwplaats. Dit veroorzaakt direct en indirect uitstoot van CO2. Helemaal ontkomen aan energieverbruik kan niet, maar er liggen genoeg kansen om onze werkzaamheden duurzamer te organiseren. Zo werken wij aan energiebesparing en duurzame energieopwekking door slimmere logistiek en intelligente, duurzame bouwplaatsinrichting.

Energie en CO²

Doelstellingen

Onze doelstelling is 49% CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 2014. Mede in dat kader richten we ons de komende jaren op:

  • Vermijden fossiele brandstoffen en reduceren van energieverbruik;
  • 15% absolute CO2-uitstoot in 2023;
  • -35% relatieve CO2-uitstoot in 2023.
Energie en CO²

Logistiek

Cross-dock
Wij willen dat transport ons bouwproces en het stadsverkeer zo min mogelijk verstoort.  De afgelopen jaren is de ‘hub’ een begrip geworden in de bouw. Bij De Nijs zijn wij groot voorstander van de ‘next step’ in bouwlogistiek: cross-dock. Hierbij kijken we eerst welke materialen we zoveel mogelijk bij één leverancier kunnen inkopen. Die voorkeursleverancier moet voldoende ruimte hebben voor opslag én de coördinatie kunnen oppakken.

 

Timmerfabriek
Wij willen de producten die vanuit onze timmerfabriek naar de bouwplaats gaan, zoveel mogelijk prefab aanbieden. Hiertoe hebben we de afgelopen jaren al een aantal stappen genomen, zoals het in de fabriek aflakken en beglazen van kozijnen. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk de deuren al in de fabriek te monteren of wisseldeuren te gebruiken. Die vervangen we vlak voor oplevering door de definitieve deur.

Energie en CO²

Duurzame keet en bouwplaats

Op termijn maken we al onze bouwplaatsen klimaatneutraal. Daarom inventariseerden we alle aan fossiele brandstof gerelateerde zaken zoals bronbemaling, intern transport en de torenkraan. Vervolgens verminderen we we stap voor stap, in samenwerking met onze onderaannemers en leveranciers, het gebruik van fossiele brandstoffen.

 

Onze materieeldienst zet in op duurzamer transport met een nieuwe aanhanger. Op deze manier hebben we 30% meer laadvermogen en minder transportbeweging naar de steden waar wij werkzaam zijn.

 

In 2020 hebben we onze kraanverlichting vervangen door ledverlichting. Een goed verlichte bouwplaats staat voorop en als dit duurzaam kan, dan doen we dat.

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info